Nyanser i grått!
Jeg elsker treverk med nyanser i grått, lukten og synet av åringer i treet. Etter at Sibirsk Lerk kom på markedet, er det blitt populært å kle hus, hytter og terasser med det fine treverket. Sibirsk Lerk har en høy andel kjerneved hvor harpiks og fettinnhold sørger for en naturlig «impregnering» og etter hvert den grå fine fargen.
Gjør det selv
Hva med en selvvannende blomsterkasse i Sibirsk Lerk tenkte jeg, en med holdbarhet på 30-40 år. Jeg fant ikke stort på nettet og endte med å ta noen ideer fra ulike. Vel, her er oppskriften jeg kom frem til, om du liker hobbysnekkring altså.
Materialer og hva du trenger
Start med å lage en materialliste.
Kapp materialene og legg de sammen

Merk materialene med en blyant og lag en pyramide. Spissen av pyramiden er toppen av blomsterkassen. Gjør at du senere lettere kan sette sammen kassen. Ser du nøye etter, ser du også at jeg har valgt fjøla med mest harpiks og fettinnhold øverst.
Årringer i treet

Bilde: Legg årringer i trverket mot hverandre på en slik måte at treet beveger seg minst mulig. Det gjør du ved å se på åringene og hvilken retning de går. De bør ikke gå i samme retning.
La blomsterkasse stå 2 cm over bakken

Bilde: Fest bena direkte til sidene. Her har jeg valgt å la blomsterkasse stå 2 cm over bakken. Dette for å unngå råte og fuktighet.
God arbeidsmusikk er viktig for moralen 🙂
Tilpass bunn av blomsterkassa før du monterer
Forboring av skruehull

Forboring til skruehull er VIKTIG. Gjør at treet ikke sprekker og det blir lettere å skru pent. Benytt gjerne samme bordiameter eller 1 milimenter tynnere enn skruediamenter. Her er bordiameter 3mm og skrue 4,2 mm.

Hull til avløpsslange

Bor et hull til avløpsrør (Når vannet når kanten av koppen, vil overskuddsvann renne ned i avløpsrør)
Fest plastikkduk
Vannmagasinet er klart
Fyll vannmagasinet med lekakuler
Dekk Blomsterkassen innvendig med fiberduk
Påfyllingsrør til vannmagasinet

Påfyllingsrøret må ha blere små hull som vannet kan renne ut av. Gjør at vannet fordeler seg i vannmagasinet.
På med topplister og snart ferdig
Ferdig
EKSTRA
Bygg et espalie

Begynner å ta form

Blomsterkasse og levegg er påført jernvitrol. Jernvitrol gir et gradvis grålig/eldet utseende over tid.

Kult 🙂
LikerLiker
Dette var en veldig fin plantekasse med selvvanning. Jeg har lyst til å lage noe lignende. Men hvordan blir vannet transportert fra vannreservoaret under jorda når vann nivået synker under kontaktflaten til fiberduken? Greier leca kulene å transportere vann fra bunn av reservoaret til topp når det kun er litt vann igjen i bunnen slik at jorden over duken blir fuktig?
LikerLiker
Takk Terje og et veldig godt spørsmål. Slik jeg forstår det, er det små hull i fiberduken, som gjør at røtter trenger igjennom, eller legger seg kliss inntil duken og suger vann nedenfra,trolig fra lekakulene. Når jeg har etterfylt vann, har jeg fylt helt opp. Resultatet ble i alle fall en rekordvekst i sommer. Plantene har klart seg svært bra og sett ut til å trives:)
LikerLiker
Bra det fungerer i hvertfall, selv om dette var litt vanskelig å forstå.
I følge http://www.leca.no/produkter/lecakuler/ så er leca kuler kapillær brytende. Så ingen hjelp fra kulene til å få vannet opp. Hvis plantene lar røttene sine gro ned i reservoaret, hvordan fikk de i utgangspunktet vann nok til å la røttene sine gro ned når det ikke er noe vann for plantene:) En annen ting er jo at da er plantene avhengig av og plantes med røttene nær duken. Da kan jo ikke alle planter settes nedi siden det er nokså stor avstand fra duken og opp til toppen av jordlaget. Kanskje det er slik at plantene får nok vann opp til røttene i starten når reservoaret er fullt via kapillær transport gjennom jorda til at røttene for vokst seg ned gjennom duken og ned i leca reservoaret? Neste gang du skal rote litt oppe i plantekassa så får du sjekke røttene og oppdatere bloggen din:) Det kan hende jeg utvider din ide her til å inneholde ett eller flere PVC rør som jeg fyller med jord og lar gå hele veien fra bunn av reservoaret opp gjennom duken til jordlaget for å sikre vanntransport. Spørsmålet da er hvor høyt jord greier å løfte vann vha kapillær krefter.
LikerLiker
Fantastisk, denne skal jeg bruke når vi nå skal bygge terrasse!
LikerLikt av 1 person
Hva slags materiale brukte du?
LikerLiker
Hei Anita,
Brukte Sibirsk lærk på alt.
LikerLiker
Hei Hans Olav!
Vurdere å prøve meg på selvvanningssystemet ditt. Har 14 meter!! med blomsterkasser som står nesten ferdige 😛 Men jeg sliter litt med å forstå prinsippet bak leca kulene. Hvordan har dette fungert for deg nA i lengden? Fyller du bare pA i pAfyllingsrOret, eller vanner dere pA toppen ogsA? Dersom du skulle ha bygget flere kasser, hadde du tatt deg bryet med A lage samme vanningssystemet igjen?
LikerLiker
Hei Johan,
Tanken bak leca kulene er at blomster i kassen skal ha et sted å stikke sine røtter for å hente vann, uten at planten er gjennomvåt.
Jeg er derimot usikker på om den delen av systemet fungerer. I sommer har jeg blant annet unnlatt å fylle bassenget. Og plantene har klart seg godt. Planter skal heller ikke ha for mye vann og jeg tenker at avløpsrør er en kjekk ting, hvis det blir mye vann i kassen. Jeg var ikke om jeg ville bygget alt likt neste gang, men tenker det er kjekt med noe lecakuler i bunn og at det ved overvann, kan renne ut:)
LikerLiker
Hm, trodde ikke røttene gikk igjennom fiberduken?
takk for svar:-)
LikerLiker
Hei – dette var en kjekk kasse.
Ser den nå har fått noen år på baken – er du fornøyd med konseptet?
Hva er det du har brukt som «kopp» til avløpsslangen?
Funnet ut noe mer om hvordan blomstene får vann gjennom fiberduken?
LikerLikt av 1 person
Hei Anders og beklager sent svar:) Er ikke så ofte innom siden dessverre.
Ja, nå har den stått noen år. Blomsterkassen holder seg fin og har fortsatt den fine grå fargen.
Nå i ettertid har jeg gått mer bort i fra å ha en vannreservoar. Er usikker på om det fungerer helt som tenkt. Det jeg er redd for er at jorda skal bli for fuktig og gi litt råte.
Det jeg tenker er at du fortsatt skal kle kassen innvendig med plast og fiberduk. Samt ha et hull i kassen som gjør at unødig fuktighet, renner ut(Bunn). Det er en stor kasse og mye jord, så jeg gikk over til å vanne normalt, i stedet for å benytte slange for påfyll.
Tror det enkle fortsatt er det beste.
Hilsen Hans Olav
LikerLiker
Jeg er litt usikker på gaffa pakningen rundt avløpsrøret, det kan fort lekke ut på siden av røret og ikke oppi.
LikerLiker